Lahen Lehti

Lahen Lehti on kaupunkilehti, jonka ensimmäinen numero julkaistiin vuonna 2008. Samalla avautui myös Lahen Lehti -nettisivusto, joka aluksi toimi verkkolehden toiminta-ajatuksen pohjalta, kertoen ajankohtaisista ja ajattomista lahtelaisista ilmiöistä, ihmisistä ja tapahtumista. Nykyään nettisivu toimii enemmänkin blogimuotoisena julkaisuna kuin uutissivustona. Lehteä on julkaistu uudella formaatilla vuodesta 2019 lähtien.

Paperilehdet

Idea lehestä syntyi vuosina 2005-2006 ja monien eri vaiheiden jälkeen keväällä 2007 paperista lehteä alkoivat työstämään Sauli Hirvonen ja Linda Martikainen. Nelivärinen ja 32-sivuinen lehti painettiin vuoden 2008 alussa.

Toisen numeron työstäminen aloitettiin keväällä 2008, heti ensimmäisen numeron julkaisemisen jälkeen. Monista eri syistä lehden teko oli verkkaista ja lopulta vuoden 2008 jälkipuoliskolla tehtiin päätös toistaiseksi olla julkaisematta toista numeroa. Lehteen jo tehdyt artikkelit ja haastattelut julkaistiin nettisivuilla.
> Lehti 0/2008

Seuraava lehti julkaistiin elokuussa 2016 uudella formaatilla Jonne Seppäsen aloitteesta. Jokaisesta lehdestä julkaistaan nettisivuilla myös näköislehti. Lehteä tekevät Sauli Hirvonen ja Jonne Seppänen. Julkaistuista lehdistä tarkemmat tiedot ja näköislehdet ylävalikosta.

Yhteydenotot

info(a)lahenlehti.net tai sauli.hirvonen(a)lahenlehti.net
Virallinen nettiosoite http://www.lahenlehti.net
Facebook-sivu https://www.facebook.com/lahenlehti

Paperisen lehen julkaisijana toimii lahtelainen tmi Pekka Productions. Vuosina 2016-19 paperista lehteä julkaistiin yhdessä Nostalgiamatkat tmi:n kanssa.

Lahen Lehteen voi tarjota julkaistavaksi Lahti-aiheista materiaalia: kirjoituksia, haastatteluita tai vaikkapa kuvia ja videoita.

Muita sivustoja

Lehti tekee myös kirjoitusyhteistyötä muutaman tahon kanssa. Osa kirjoituksista on julkaistaan Lahti-Seura ry:n  Hollolan Lahti -jäsenlehdessä. Sen päätoimittajana ja taittajana on toiminut vuodesta 2009 alkaen Sauli Hirvonen.

Lisäksi Lahen Lehti on tehnyt yhteistyötä mm. Tapio – Puusta ja muusta -blogin kanssa, jota ylläpitää Tapio Kangasniemi. Kangasniemen ja Hirvosen ylläpitämässä Lahtiwood-sivulla julkaistaan myös Lahen Lehen artikkeleita. LW-kanavalla on paljon Lahti-aiheisia videoita.

tulipyörä.fi-sivustolla julkaistaan rautatieaiheisia juttuja ja Hometown Pride -sivulla kerrotaan Lahti-hardcoresta.

Lahen Lehen taustaa

Lahen Lehti (puolue)poliittisesti sitoutumaton, ja se pyrkii noudattamaan hyviä journalistisia ja ennen kaikkea hyviä lahtelaisia tapoja.

Lehen internetsivuja uudistettiin loppukesästä 2013. Ulkoasua ja sivujen rakennetta muutettiin selkeämpään suuntaan ja lehti sai myös uuden logon. Sivujen uudistuksen yhteydessä avattiin lehelle Facebook-sivu. Samalla sivuille lisättiin Pekka Productionsin sivujen sisältö.

Sanottua

Lahen Lehti nimenä edustanee tarkoituksenmukaisessa yksinkertaisuudessaan tyypillistä lahtelaista mielikuvituksetonta (=käytännönläheistä) muotoilua: kyseessä on lehti; lehti kirjoittaa Lahdesta; Lahen Lehti. Siis Lahen, ilman d-kirjainta, kuten täällä päin tapana on ollut ilmaista. Historiaa tunteva huomaa nimessä härskiä yhtenäväisyyttä Lahden Lehteen, joka ilmestyi vuodesta 1900 vuoteen 1909. Näennäisesti samankaltaisen nimen lisäksi muuta yhteistä lehdillä ei olekaan.

Lehti pyrkii heijastelemaan konstailematonta, mutta rehellistä lahtelaista mentaliteettiä, joka asennoituu ja lopulta konkretisoituu itse tekemisen moniin muotoihin. Uuden sukupolven terve kotiseutuylpeys on maanläheistä, mutta samalla itseään kilvoittelevan luovaa, jossa historia on viitekehys, ei jalusta, sille uudistuvalle, mutta perinteitä kunnioittavalle toiminnalle, joka tekee Lahdesta Lahen.

[sivua päivitetty 24.3.2021]

Vastaa