Kotiseututatuoinnit

TK_logoGalleria

>> LAHTI (päivitetty 19.3.2017)
>>
MUUT PAIKAT (Paimio, Keski-Pohjanmaa, Mikkeli. Päivitetty 17.5.2018)

Kirja

Lahti-tatuoinneista julkaistiin kirja keväällä 2019.

Valokuvanäyttely

29.9.-31.12.2017 Lahden Historiallinen museo > Lue lisää

Lähetä oma kotiseututatuointikuvasi

Haemme edelleen kotiseututatointeja ympäri Suomea julkaistavaksi tällä sivulla ja Facebookissa. Kuvia tietoineen voi lähettää osoitteeseen sauli.hirvonen[at]gmail.com.
Lisäohjeet alempana.

Kotiseututatuoinnit – yleistä

Tatuoinnit ovat usein visuaalisesti kauniita kuvia ja muotoja, mutta yhtä lailla ne voivat sisältää vahvoja henkilökohtaisia tai yhteiskunnallisia viestejä, joilla pyritään korostamaan tatuoinnin kantajan yksilöllisyyttä.

Tatuoinneilla voidaan korostaa ryhmään kuulumista ala- tai vaihtoehtokulttuurin kautta tai tietylle alueelle leimautumista sekä yhteenkuuluvuutta omaan kotiseutuun.
Kotiseutuun liittyvät tatuoinnit viestivät henkisestä sitoutumisesta omaan kotipaikkaansa. Suomen sisäisen muuttoliikkeen ja kuntaliitosten myötä, kotiseututatuoinnit voidaan nähdä juuri-identiteetin korostamisena uudessa asuinpaikassa, esimerkiksi syntymäkunnan vaakunan kautta.

Kuvien kautta on mahdollista tarkastella kotiseutuidentiteettiä ja sen ilmenemismuotoja sekä tatuointien merkitystä identiteetin muodostumisessa ja osana sitä. Hankkeen toivotaankin herättävän kiinnostusta niin tatuoitsijoiden ja tatuoitujen kuin myös ns. perinteistä kotiseututyötä tekevien ja paikallisidentiteeteistä kiinnostuneiden keskuudessa. Kotiseututatutoinnit ja Lahti-tatuointinäyttely ovat herättäneet kiinnostusta laajalti.

Toisaalla myös Suomen Kotiseutuliitto on käynnistänyt oman kotiseututatuointihankkeen. Lisätietoa tämän sivun lopusta.

> Hankkeen taustaa – omakohtaisena kokemuksena
> Facebook-sivu

Hankkeen toteutus

Hanke kotiseututatuoinnit muodostuivat omaksi käsitteekseen vuoden 2013 tienoilla, kun Sauli Hirvonen aloitti keräämään aineistoa eli tatuointeja mm. tuttavapiiristään. Seuraavana vuonna hankkeelle avattiin oma sivusto, jossa esiteltiin siihen mennessä saadut tatuointikuvat. Verkkosivuille kertyi useita kuvia myös muualta kuin Lahdesta. Sivun tarkoituksena oli selkeyttää hankkeen perusideaa ja samalla se käynnisti yhä edelleenkin jatkuvan haun kotiseututatuoinneista.

Ajatuksena on kerätä kuva-aineistoa – kotiseutuhenkisistä ja paikallisidenteettiin liittyvistä – tatuoinneista. Ne voivat olla tai sisältää kuntien ja kaupunginosien nimiä, vaakunoita, rakennuksia, perinnemaisemia, symboleita, sloganeita/tekstejä, urheiluseurojen tunnuksia tai paikallisten yritysten logoja yms. Tatuoinnin sisältömerkitys korostunee enemmän kuin “kuvan” visuaalisuus ja taiteellisuus. Tässä yhteydessä kotiseutusymboleihin ei lasketa mukaan kansallisia symboleita.

Tuloksia on tarkoitus esitellä tällä sivustolla sekä valokuvanäyttelyn muodossa, joka avautuu Lahden Historiallisessa museossa syksyllä 2017. Näyttely koostuu Lahti-tatuoinneista. Keväällä 2017 näyttelyä varten kuvattiin kaiken kaikkiaan lopulta 26 tatuointia, ja näin Lahti-aineistosta syntyi valokuvanäyttely Lahden Historialliseen museoon. Kuvatuissa tatuoinneissa aiheina suosituimpina ovat Lahden vaakunan tulipyörä sekä radiomastot,  jokunen viittaus elinkeinoelämään sekä usea urheiluseura-logo. Valokuvaajana ja kuvankäsittelijänä toimi Mika Lintunen. Valokuvat on tulostettu Valopalkki Oy:ssä.
Näyttelyn toivotaan kiinnostavan erityisesti lahtelaisia sekä kotiseututyötä tekeviä että sen harrastajia. Yhtälailla näyttely tarjoaa kiinnostavaa nähtävää tatuoitsijoille ja ylipäänsä tatuoinneista kiinnostuneille.

Kotiseututatuointeja kerätään edelleen. Uudet kuvat voidaan sijoittaa mahdolliseen pysyvään näyttelyyn tai julkaista kirjassa.

Aineiston kerääminen

Aineistoa hankkeeseen kerätään pääasiassa tämän sivuston ja Facebook-sivun kautta.

Näyttelyä ja mahdollista kirjaa varten kuvien yhteydessä julkaistaan tatuointiin liittyviä tietoja. Tarvittavat tiedot löytyvät ohjeesta. Kuvan tietoineen voi lähettää sivun alalaidassa olevaan sähköpostiosoitteeseen.

Sivustolla tatuoinnit kategorisoidaan ensisijaisesti kuntien (v. 2014) mukaan, muita järjestämisperusteita voi olla kylä/taajama/kaupunginosa, seutu, maakunta tai alue.

Ohjeet:
Hankkeeseen lähetettävät kuvat voidaan julkaista tatuoinninottajan omalla nimellä tai anonyyminä, jolloin henkilön nimi jää vain hankkeen tietoon. Tatuoinnit julkaistaan sivustolla saapumisjärjestyksessä. Tatuoinnit pyritään kategorisoimaan paikkakunnan mukaan, mutta yksittäistapauksissa saman henkilön kuvat eri paikoista voidaan asettaa samalle sivulle.
Alla olevat tiedot julkaistaan kuvan yhteydessä sekä mahdollisesti kotiseututatuoinneista kertovasta näyttelyssä sekä kirjassa.

Tarvittavat tiedot (ohjeellinen):
Tatuoinnin nimi: [nimi/tunniste]
Selitys (syy/motiivi/selite): [tatuoinnin ottamisen taustoja muutamalla lauseella]
Sijainti: [missä osassa kehoa]
Ottaja: [nimi, voidaan julkaista anonyymina]
Tatuoitsija: [nimi ja liike, voidaan julkaista anonyymina]
Vuosi: [tatuoinnin valmistumisvuosi]
Kunta: [maakunta, paikkakunta, kylä, kaupunginosa tai jokin muu kohdennettava paikka]
Kuvaaja: [voidaan jättää kertomatta]

Henkilöt ovat numeroitu ja jokainen tatuointi on yksilöity numero-kirjain-yhdistelmällä.
Kuvan julkaisemiseen on oltava tatuoinnin haltijan suostumus (eli käytännössä lähettäjän).
Kuvat .jpg tai .png -muodossa ja julkaistavien kuvien vähimmäisleveys on oltava 600 pix (72 dpi).

Yhteystiedot

Kuvia voi lähettää osoitteeseen:
sauli.hirvonen[at]lahenlehti.net tai sauli.hirvonen[at]gmail.com

Kotiseutuliiton tatuointigalleria

Myös Kotiseutuliitto kokoaa sivuilleen parhaillaan tatuointigalleriaa.

Kotiseutuliiton puheenjohtaja professori Janne Vilkuna ehdotti, että Kotiseutuliitto kotisivuille avataan kotiseututatuointinäyttelyn ja se sai kannatusta liiton hallituksessa.
Kuvia voi lähettää Kotiseutuliittoon osoitteeseen anna-maija.halme[at]kotiseutuliitto.fi! Kuvan voi halutessaan julkaista nimimerkillä.

Tarkempia tietoja ja ohjeita Kotiseutuliiton nettisivulta.
Kotiseutuliiton kuvagalleria.

Aiheesta muualla

Aamulehti – Tatuoijat esittelevät töitään: Tältä näyttää Tampere iholla
Bönthöö Bönthöö – Miks helvetissä sulla on Lahti-tatuointi
ess.fi – Lahtelaisnainen tatuoi radiomastot oikeaan reiteensä
ess.fi – Lihamuki ja radiomastot – valokuvanäyttely esittelee Lahti-aiheisten tatuointien kirjon
Helsingin Sanomat – Ihossa Porvoon siluetti ja Lahden lihamuki – kotiseutu­tatuointi on uusin villitys
Kaleva – Oulu-tatskat täyttävät Antti Oikarisen käsivarren
Kuntalehti – Tervettä kotiseutuylpeyttä
Maaseudun Tulevaisuus – Maakunnissa räpättiin, tanssittiin ja neulottiin antaumuksella
Maaseudun Tulevaisuus – Intohimo työhön, eläimiin ja omiin juuriin kukkii iholla – onko sinullakin maaseutuhenkinen tatuointi?
Uusi Lahti – Lahti ikuisesti iholla
Uusi Lahti – 4.10. näköislehti
Yle – Monen iholla on Suomen leijona – rumpali tatuoi käsivarteensa Ristijärven vaakunan
Yle Areena – Tatuointi – Tarinoita Lahesta
Yle Lahti – Lahtelaisen fanituksen ruumiillistuma? Pelicans ja kaupungin vaakuna tatuoituna nahkaan
Yle – Kotiseuturakkaus kukoistaa tatuoinneissa

Vastaa