Lahti 110 [päiv. 13.10.]

Lahti110

Lahden kaupunki täyttää sunnuntaina 1. päivä marraskuuta vuosia, ja kyseessähän on “juhlallinen” tasavuosi eli 110 vuotta. Vaikkakin 110-vuotisjuhlia voidaan pitää ehkä 100-vuotisjuhlien rääppiäisinä, kuten eräs herrasmies leikillisesti ilmaisi.

Satavuotiaan kaupungin juhlistaminen oli tietenkin oman lukunsa Lahden historiassa, mutta vuosi 2015 jää sikälikin historialliseksi, että tänä vuonna juhlitaan viimeisen kerran “vanhaa Lahtea”. Vaikkakin kaupungin rajat ovat muuttuneet historian saatossa, tuleva kahden itsenäisen kunnan liitos on historiallinen. Vuoden 2016 kuntaliitos Nastolan kanssa tuo oman lisämausteen ensi vuoden merkkipäivään.

Kaupungin syntyvaiheista on luettavissa tiivistelmä täällä.

Juhlallisuuksista

Kaupungin varsinaisista juhlallallisuuksista ei ole tietoa, mutta somessa on pyörähtänyt käyntiin LiveLoveLahti -kampanja. Siinä esitellään lahtelaisia eri toimissaan ja samalla kysellään kuulumisia. Syksyllä Lahden kaupunki toteuttaa 110-juhlavuotensa kunniaksi kaupunkilaisten unelmia.
Lisäksi Lahden kulttuurikeskus toivoi, että Lahti 110 -teema näkyisi jollain tavalla Taidelauantain eri järjestäjien ohjelmistoissa. En tiedä miten toive toteutui…

Lahden kaupunginmuseo on jo aiemmin julkistanut sivuillaan juhlavuoden tapahtumia, ja se tarjoaakin monipuolista ohjelmaa, mm. Etelä-Suomen Sanomien kanssa toteutettu “11 lehtikirjoitusta 110-vuotiaasta Lahdesta”. Julkaistut jutut ovat luettavissa pdf-muotoisena museon sivuilta.
Lahden museo julkaisi Albumit auki -sivulla Lahti110-postikorttikokoelman.

Kaupungissa tapahtuu tietysti paljon muutakin. juhlavuoteen liittyvää oheisohjelmaa tai kokonaan juhlavuodelle liittyviä tempauksia ja tapahtumia. Lahti-Seura on järjestäjänä tai yhteistyössä järjestämässä erityyppistä ohjelmaa mm. juhlaviikonlopulle 31.10.-1.11.2015.
Yksi mielenkiintoinen juhlavuoden projekti on Lahti 110v. – Potrettikuvaamo Marttinen, jossa pääsee kuvauttamaan itsensä kuvaa ihmisiä “vanhan ajan tyyliin”.

Mainittakoon muutakin ohjelmaa, jotka voidaan niputtaa syksyn juhlaohjelmistoon.
Albumit auki -keräyspäivät järjestetään Tammisalissa 8.10, 22.10, 12.11, 26.11 ja 10.12., Lahden kaupunginkirjastossa 26.10. (2 krs. opintotila). Kuvien digitoimisen yhteydessä niistä kerätään tiedot talteen. Digitoitavat kuvat julkaistaan Albumit auki -nettisivulla.
Joulukuun alkuun on lisäksi suunnitteilla valokuviin liittyvä seminaari. Tämänkin tilaisuuden yksityiskohdat tarkentuvat syksyn aikana.

Tirrassa tapahtuu

Syntymäpäivän aattona lauantaina järjestetään Ravintola Tirrassa viralliset “epäviralliset” juhlat kaupungin kunniaksi. Alkuillasta klo 15-18 yleisöä viihdyttää Jump’n Blues Society ja samalla itsensä voi kuvauttaa Lahti 110v.-potrettikuvaamossa. Tirrassa on saatavilla myös lahtelaista perinneruokaa eli lihamukia.
Illan ohjelmiston pääpaino on live-musiikissa, josta vastaa Fliippin’ Beans, Assi Ilona ja Club de Lay. Lisäksi Lahen Elmun vuosittaisessa gaalassa palkitaan Päijät-Hämeen musiikkivaikuttajia.
Tapahtuman järjestävät Lahti-Seura ry, Lahenlehti.net ja Lahen Elmu, ja tilaisuudesta on oma tapahtumasivu Facebookissa.

Juhlinta ei rajoitus yhteen kerrokseen vaan alakerrassa ravintola Torvessa Lahtiblogi järjestää oman tapahtuman.

Syntymäpäivä – Vuosijuhla ja Lahti-filmi -näytös

Lahti-Seuran perinteinen vuosijuhla on järjestetty aina kaupungin syntymäpäivänä eli ensimmäisenä päivänä marraskuuta, ja tänä vuonna se osuu sunnuntaille. Juhlapaikkana toimii elokuvateatteri Kino Iiris. (Facebook-tapahtuma)

Samana päivän teatterin aulassa avautuu Lahti-aiheinen valokuvanäyttely.

Tilaisuuteen on lupautunut juhlapuhujaksi kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta.
Tilaisuudessa jaetaan myös Vuoden lahtelainen -tunnustus, jonka sai viime vuonna Seppo Toivonen.
Muusta vuosijuhlan ohjelmasta tiedotetaan lähemmin tapahtumaa.

Vuosijuhlan jälkeen viides Lahti-filmi -iltama ja tarkoituksena on koostaa kattava ohjelmisto. Näytös järjestetään Lahti-Seura yhdessä Päijät-Hämeen Elokuvakeskuksen ja Lahden Videokuvaajien kanssa. Näytökseen on tuttuun tyyliin vapaa pääsy.


Tälle sivulle päivitän eri tapahtumia, joissa olen mukana järjestämässä. Myös muista tapahtumista saa vinkata.
Uusinta tietoa tapahtumista julkaistaan lisäksi Lahti-Seuran nettisivuilla ja omissa Facebook-tapahtumissa.

Vastaa