Kotiseututatuoinnit

TK_logo
Galleria
>> LAHTI (päivitetty 19.3.2017)
>> PAIMIO / KESKI-POHJANMAA (päivitetty 20.9.2014)
>> TAMPERE (päivitetty 8.12.2015)

 


Näyttely
29.9.-30.11.2017 Lahden historiallinen museo > Lue lisää

Kotiseututatuoinnit

Tatuoinnit ovat usein visuaalisesti kauniita kuvia ja muotoja, mutta yhtä lailla ne voivat sisältää vahvoja henkilökohtaisia tai yhteiskunnallisia viestejä, joilla pyritään korostamaan tatuoinnin kantajan yksilöllisyyttä.

Tatuoinneilla voidaan korostaa ryhmään kuulumista ala- tai vaihtoehtokulttuurin kautta tai tietylle alueelle leimautumista sekä yhteenkuuluvuutta omaan kotiseutuun.
Kotiseutuun liittyvät tatuoinnit viestivät henkisestä sitoutumisesta omaan kotipaikkaansa. Suomen sisäisen muuttoliikkeen ja kuntaliitosten myötä, kotiseututatuoinnit voidaan nähdä juuri-identiteetin korostamisena uudessa asuinpaikassa, esimerkiksi syntymäkunnan vaakunan kautta.

Hankkeen tarkoituksena on tarkastella kotiseutuidentiteetin ilmentämis- ja ilmenemismuotoja tatuointinäkökulmasta. Kotiseutuaihetta ei liene käsitelty tatuointinäkökulmasta. Hankkeen toivotaankin herättävän kiinnostusta niin tatuoitsijoiden ja tatuoitujen kuin myös ns. perinteistä kotiseututyötä tekevien ja paikallisidentiteeteistä kiinnostuneiden keskuudessa.

Kotiseututatutoinnit ja näyttely ovat herättäneet kiinnostusta laajalti.

Toisaalla myös Suomen Kotiseutuliitto on käynnistänyt oman kotiseututatuointihankkeen. Lisätietoa tämän sivun lopusta.

> Hankkeen taustaa – omakohtaisena kokemuksena
> Facebook-sivu

Hankkeen toteutus

Kotiseututatuoinnit-hanke käynnistyi pikkuhiljaa vuoden 2013 aikana. Tällöin hankkeen parissa tehtiin taustoitus- ja valmistelutyötä. Vihdoin heinäkuussa 2014 avattiin oma sivusto, johon valikoitui muutamia kotiseututatuointeja selkeyttämään hankkeen esittelyä.

Ajatuksena on kerätä kuva-aineistoa – kotiseutuhenkisistä ja paikallisidenteettiin liittyvistä – tatuoinneista. Ne voivat olla tai sisältää kuntien ja kaupunginosien nimiä, vaakunoita, rakennuksia, perinnemaisemia, symboleita, sloganeita/tekstejä, urheiluseurojen tunnuksia tai paikallisten yritysten logoja yms. Tatuoinnin sisältömerkitys korostunee enemmän kuin ”kuvan” visuaalisuus ja taiteellisuus. Tässä yhteydessä kotiseutusymboleihin ei lasketa mukaan kansallisia symboleita.

Hankkeen tarkoituksena on tarkastella kotiseutuidentiteettiä ja sen ilmenemismuotoja sekä tatuointien merkitystä identiteetin muodostumisessa ja osana sitä. Tuloksia on tarkoitus esitellä tällä sivustolla sekä em. näyttelyn muodossa, joka avautuu Lahden Historiallisessa museossa syksyllä 2017. Näyttely koostuu Lahti-tatuoinneista.
Kaikki näyttelyyn tulevat tatuoinnit kuvattiin keväällä/kesällä 2017. Kuvia näyttelyyn tulee reilu kaksikymmentä. Kuvaajana ja kuvienkäsittelijänä toimii Mika Lintunen.
Samalla näyttelyn yhteydessä on tarkoitus kerätä materiaali tulevaan aihetta käsittelevään kirjaan.

Aineiston kerääminen

Aineistoa hankkeeseen kerätään pääasiassa tämän sivuston ja Facebook-sivun kautta. Henkilöistä ja tatuoinneista kerätään taustatietoa mahdollista kuvateosta varten.

Näyttelyä ja kirjaa varten kuvien yhteydessä julkaistaan jo tässä vaiheessa tatuointiin liittyviä tietoja. Tarvittavat tiedot löytyvät ohjeesta. Kuvan tietoineen voi lähettää sivun alalaidassa olevaan sähköpostiosoitteeseen.

Sivustolla tatuoinnit kategorisoidaan ensisijaisesti kuntien (v. 2014) mukaan, muita järjestämisperusteita voi olla kylä/taajama/kaupunginosa, seutu, maakunta tai alue.

Ohjeet:
Hankkeeseen lähetettävät kuvat voidaan julkaista tatuoinninottajan omalla nimellä tai anonyyminä, jolloin henkilön nimi jää vain hankkeen tietoon. Tatuoinnit julkaistaan sivustolla saapumisjärjestyksessä. Tatuoinnit pyritään kategorisoimaan paikan mukaan, mutta yksittäistapauksissa saman henkilön kuvat eri paikoista voidaan asettaa samalle sivulle.
Alla olevat tiedot julkaistaan kuvan yhteydessä sekä mahdollisesti kotiseututatuoinneista kertovasta näyttelyssä sekä kirjassa.

Tarvittavat tiedot:
1A [järjestysnro-tatuoinnin numerotunniste]
Teoksen/tatuoinnin nimi: [nimi/tunniste]
Selitys (syy/motiivi/selite): [tatuoinnin ottamisen taustoja muutamalla lauseella]
Sijainti: [missä osassa kehoa]
Ottaja: [nimi, voidaan julkaista anonyymina]
Tatuoitsija: [nimi ja liike, voidaan julkaista anonyymina]
Vuosi: [tatuoinnin valmistumisvuosi]
Kunta: [maakunta, paikkakunta, kylä, kaupunginosa tai jokin muu kohdennettava paikka]
Kuvaaja: [voidaan jättää kertomatta]

Henkilöt ovat numeroitu ja jokainen tatuointi on yksilöity numero-kirjain-yhdistelmällä. Jos samalla henkilöllä useampi kotiseututatuointi, tatuoinnit merkitään haluttuun järjestykseen A:stä alkaen.
Kuvan julkaisemiseen on oltava tatuoinnin haltijan suostumus (eli käytännössä lähettäjän).
Kuvat .jpg tai .png -muodossa ja julkaistavien kuvien vähimmäisleveys on oltava 600 pix (72 dpi).

Yhteystiedot

Kuvia voi lähettää osoitteeseen:
sauli.hirvonen[at]lahenlehti.net tai sauli.hirvonen[at]gmail.com

Kotiseutuliiton tatuointigalleria

Myös Kotiseutuliitto kokoaa sivuilleen parhaillaan tatuointigalleriaa.

Kotiseutuliiton puheenjohtaja professori Janne Vilkuna ehdotti, että Kotiseutuliitto kotisivuille avataan kotiseututatuointinäyttelyn ja se sai kannatusta liiton hallituksessa.
Kuvia voi lähettää Kotiseutuliittoon osoitteeseen anna-maija.halme[at]kotiseutuliitto.fi! Kuvan voi halutessaan julkaista nimimerkillä.

Tarkempia tietoja ja ohjeita Kotiseutuliiton nettisivulta.
Kotiseutuliiton kuvagalleria.

Aiheesta muualla

Aamulehti – Tatuoijat esittelevät töitään: Tältä näyttää Tampere iholla
ess.fi – Lahtelaisnainen tatuoi radiomastot oikeaan reiteensä
Helsingin Sanomat – Ihossa Porvoon siluetti ja Lahden lihamuki – kotiseutu­tatuointi on uusin villitys
Kaleva – Oulu-tatskat täyttävät Antti Oikarisen käsivarren
Maaseudun Tulevaisuus – 
Intohimo työhön, eläimiin ja omiin juuriin kukkii iholla – onko sinullakin maaseutuhenkinen tatuointi?
Uusi Lahti – Lahti ikuisesti iholla
Yle – Monen iholla on Suomen leijona – rumpali tatuoi käsivarteensa Ristijärven vaakunan
Yle Areena – Tatuointi – Tarinoita Lahesta
Yle Lahti – Lahtelaisen fanituksen ruumiillistuma? Pelicans ja kaupungin vaakuna tatuoituna nahkaan
Yle – Kotiseuturakkaus kukoistaa tatuoinneissa

Vastaa