Vau!(?)

Kirjoittelin hiljattain radan varresta (Radanvarsi ja Salpausselkä), jossa korostin radan varren tärkeydestä kaupungin käyntikorttina, ja nimenomaan aseman seudun tärkeydestä ns. ulospäin.
Uusi matkakeskus on hiljalleen valmistumassa ja syksyllä käynnistyi alueen helmestä, asemapäälliköntalosta tarjouskilpailu. Matkakeskuksen valmistumisen myötä  kehittyy ja kasvaa, on tärkeäksi elementiksi modernin asemanseudun keskellä on asemanpäälliköntalo piharakannuksineen.

Matkakeskuksen viereen on noussut BW Tower, jonka yhteyteen rakennetaan uusi pysäköintilaitos. Lahti uudistuu -sivulla todetaan: “Matkakeskuksen yhteyteen rakennetaan myös kahdeksankerroksinen toimistorakennus BW Tower. BW Towerin rakentaminen on YIT:n erillishanke, eikä sisälly varsinaiseen Matkakeskus-hankkeeseen. Rakennus yhdistyy kuitenkin saumattomasti alueeseen.” […] “Automatisoidussa pysäköintihallissa, ns. robottiparkissa, 204 pysäköintipaikkaa. Robottiparkki on automaattisen pysäköinnin järjestelmä, jossa autot varastoidaan tilatehokkaasti modulaariseen varastohyllyyn.”

Robottiparkki-idea on tervetullut: se parantaa pysäköintipalvelua ja tässä tapauksessakaan – ainakaan maallikon ymmärryksellä – ei menetä työpaikkojaan. YIT:hän toteutti parkin samalla ajatuksella Lahden keskustaan maan alle.

Roborttiparkit sopinevat hyvin tiiviiseen kaupunkikeskustaan. Maan alle.

Alla kuva radan varren pysäköintilaitoksesta.

Roborttiparkkitalo lokakuun alussa. (Kuva Sauli Hirvonen

Roborttiparkkitalo lokakuun alussa. (Kuva Sauli Hirvonen

Otsikolla tietenkin viittaan vau-arkkitehtuuriin. Tosin tässä tapauksessa huudahduksessa taitaa olla mukana enemmän pettymystä kuin innostunutta hämmästyneisyyttä. Roborttiparkissa on kyse enemmän käytännöllisyydessä, mutta sen sijainti yhdistettynä minimalistiseen laatikkoajatteluun ja suureen itseään toistavaan seinäpinta-alaan, on aika tylyä katseltavaa.

Idästä tullessa junalla rakennus peittää asemapäälliköntalon ja paljon muutakin. Luulen että siitä muodostunee jonkinlainen “nähtävyys” ja Lahden uusi maamerkki. Halusimme tai emme.

Tietysti tällainen ulkonäkökritiikki voi olla täysin aiheeton, sillä parkkitalo ei ole vielä valmis.

[päiv. 24.1.2016]
Hiljattain kuulin että robottiparkin rakennus verhoillaan kuparilevyillä, kuten matkakeskuksen laituri- ja pysäkkikatokset. Jään odottelemaan töiden valmistumista.

Vastaa