Kirja: Kylästä kaupungiksi

Lahtelaisen Pertti Hammarin arkiston Lahti-kuvista on jälleen koostettu tuhti valokuvateos. Hammar on aikaisemminkin julkaissut kuvateoksia.

Vuonna 1997 Hammar julkaisi yhdessä Unto Tupalan kanssa kirjan Niin oli ennen, entäs nyt. Kirja vertaili mennyttä ja kadotettua kaupunkikuvaa nykyiseen (v. -97). Kirja oli erinomaisesti toimitettu, kuvatekstit toivat tilanteisiin lisähistoriaa.

Vuonna 2005 Hammar julkaisi Muistikuvia Lahdesta, ja se on toteutettu hieman samantyyppisesti kuin tämä kyseessä oleva kuvateos.

Kylästä kaupungiksi -kirja sisältää mahtavat 356 sivua, kuvia on aukeamalla 2-3. Osa kuvista on väritetty, kuten aiemmin oli tapana.

Kirja alkaa kauppalan aikaisilla kuvilla jotka on otettu Selänmäeltä (nyk. Radiomäeltä). Sen jälkeen tulee tori ja keskusta ja sen lähialueet, kuten asemanseutu. Yhdelle aseman seudun kuvalle on lipsahtanut virhe. Kuvatekstissä kuvanottovuodeksi on mainittu vuosi 1870, mutta se on lähempänä 1910-lukua [ehkä lähemmin 1900-luvun taitteesta. Toim. huom].

Yksittäisiä julkisia rakennuksia on runsaasti. Puretul-le puukirkolle on kirjassa pyhitetty useampikin sivu. Koulut, kansanopisto, kaupunginsairaala, kartanon ja kaupungintalo lähialueineen käydään läpi.

Kiinnostavia ovat myös koko-naiset alueet keskustan ulkopuolella. Niemi, Mukkula, Joutjärvi, Jalkaranta/Pallaksenranta/Teivaanmäki näyttävät Lahtea laajemmalta alueelta, kuin mitä yleensä vanhojen kuvien kautta. Myös rautatiet saavat tilaa, mikä on tietysti Lahden alueella perusteltua. Valokuvien lisäksi matkatodistuksia, rahtikirja ja postimerkkejä.

Kuvia on myös eri tapahtumista, viimeisimpänä kokoelma Salpausselän kisoista. Mukana on myös julisteita ja postileimoja.

Parasta antia ovat kuvien vertailukuvat, jossa näkyy kehitys matalasta puuvaltaisesta kaupungista kivitalovaltaiseksi alueen keskukseksi. Siis kylästä kaupungiksi. Jo vuosisadan alusta kaupunki on muuttunut hurjasti 1900-luvun puoliväliin mennessä, ja monissa kuvapareissa se näkyy selvästi.

Muutamia kriittisiä huomioita.

Vaikka kyseessä on selkeästi kuvateos, sen suurin puute on kuvatekstien toimituksellinen osuus. Useasta kuvasta on vain niukasti tietoa. Tottakai kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta monestikaan historialliset kuvat eivät aukea jälkikäteen.

Toiseksi, koska kuvia ja sivuja kirjassa paljon, jonkinlainen hakemisto olisi ollut tarpeellinen.

Kolmanneksi, kirjan paremmalla tiedottamisella ja markkinoinnilla kirja tulisi laajempaan tietoisuuteen.

Tärkeää on, että kuvat saadaan esille. Kylästä kaupungiksi -kirja on erinomainen kulttuuriteko. Sitä voi suositella lämpimästi kaikille Lahdesta ja ylipäänsä historiasta kiinnostuneille.

Vastaa