Vanhan ladon muistolle

vanhalato

Vanha lato esikaupunkialueella asutuksen keskellä joulukuussa 2013. Kuvattu länteen.

Usein kun puhutaan historiallisista rakennuksista, ensimmäisenä ei tule mieleen lato, ja ehkä tässä tapauksessa moinen ilmaisu voi olla hieman liioitteleva. Launeella, Tapparakadun varrella sijainnut lato on tullut vuosikymmenten aikana olennaiseksi osaksi miljöötä. Nyt tämä miljöö on muuttumassa uudisrakentamisen myötä. Silti vielä tämä pieni katoava kaistale asutuksen keskellä jaksaa vielä muistuttaa laajasta Launeen pellon alueesta. Ja onhan peltotilkku toiminut kaupungin vuokrapalstana. Lisäksi se toimi vuoden 1989 hiihdon MM-kisoissa paikoitusalueena, ja samoihin aikoihin lato sai kylkeensä mainoskyltin/-viitan. Se katosi vuosia myöhemmin.

Tutkittuani kaupungin nettisivuilta vanhoja ilmakuvia, paikalla on sijainnut lato tai vastaava rakennus jo vuonna 1946. Vuoden 1979 ilmakuvassa nykyinen lato on paikoillaan eli se on noussut edellisen rakennuksen tilalle joskus 1960 ja 1979 välillä.

Kuten ilmakuvista näkee, ladon sivusta kulkeva peltotien pätkä on sen sijaan sijainnut samalla paikalla jo ainakin vuodesta 1946 lähtien. Monet etelästä kulkeneet Länsiharjun koulun oppilaat ovat käyttäneet sitä hyväkseen oikaistessaan opinahjoonsa. Tämä vaatimaton polku hävisi vasta viime vuosina rakentamisen takia.
Vuoden 2011 ilmakuvassa kaisteleen erillisyys ympäristöstä korostuu.  Vuoden 2013 lopussa se on jo lähes kokonaan hävinnyt.

Asuntoalueelle on nimetty myös uusi katu vanhan ladon mukaan eli Vanhanladonkatu.

Päivitys 9.2.2014

Latoa puretaan. 9.2.2014. (Kuva Sauli Hirvonen)

Latoa puretaan. Sunnuntaina 9.2.2014.

Vastaa