Kalustesarjan kimpussa osa 3

Kalustesarjan työstäminen on edennyt! Edellinen blogipäivityskin on viime vuoden joulukuulta, joten siitä on jo lähes vuosi. Olen ottanutkin projektissa asenteen “hiljaa hyvä tulee”, ja edennyt pikku hiljaa askel kerrallaan.

Tällä(kin) kertaa sain ulkopuolista apua: teetätin työvaiheen oppilastyönä Koulutuskeskus Salpauksen puuseppäopiskelija Markuksella, jonka ohjaavana opettajana toimi Petri. Ilman heidän apuaan pöytälevyt nojailisivat ehkä vieläkin vintillä, joten erittäin iso kiitos avusta.

Oikeastaan tämän työvaiheen lopputulos yksinkertainen, mutta sen toteutus vaati ohjelman teon, tiettyä teknistä osaamista ja toimenpiteeseen aivan oman koneen, CNC-sorvin tai CNC-työstökone. Sellaisia löytyy useista mm. huonekalutehtaista ja isommista verstaista, joissa on paljon sarjatuotantoa esim. huonekalujen osia.

Salpauksessa puusepänopinnoissa koneen käyttöä harjoitellaan työelämää varten, joten tällainen työ toimi hyvänä harjoituksena. Itse olen käyttänyt samaista konetta joskus reilu kaksi vuotta sitten, mutta se vähäinenkin hankittu taito on jo ruostunut.
Tarkoituksena oli ajaa pöytälevyyn kaksi tietyn kokoista uraa. Pöytälevyjähän oli kaksi, mutta koska muoto oli toisen peilikuva, periaatteessa tarvittiin vain yksi piirros ja ohjelma.
Molemmat levyt jyrsittiin samalla muodolla niin, että pöytälevyt yhdistettäessä, urat osuvat juurikin kohdakkain. Merkitys selvinnee myöhemmin, kunhan projekti etenee.

Vein esimerkkikappaleet koululle, josta opiskelija sai tarvittavat mitat jyrsintään. Mallikappaleista sai myös minimisäteen kaarelle, joka on olennaista sen tulevan käytön kannalta. Riitti kuitenkin että säde jäi tiettyjen marginaalien väliin.
Halutun kuvion, tässä tapauksessa jyrsinnän, voi tehdä esim. Auto-cadilla, josta se siirretään tietyssä tallenusmuodossa CNC-koneelle ohjelmoitavaksi.
Koneella sen voi vielä simuloida sekä tietysti tehdä koekappaleita, jotta asetukset ovat halutunlaiset.

Ura ja jyrsintäjälki oli juuri sellainen kuin oli tarkoitus. Itselle jäi vielä hieman jälkityöstöä hiomisen osalta.

Jyrsittyä pöytälevyä.

Jyrsittyä pöytälevyä.

Seuraava työvaihe on kartoittaa mahdollisuuksista maalata kalusteet.

Kalustesarjan muut artikkelit.

Vastaa