Lihamukin syönnin MM-kisat

Tapahtuman logo vuonna 2014 (Sauli Hirvonen)

Tapahtuman logo vuonna 2014 (Sauli Hirvonen)

Tänä talvena Lahdessa on eletty pientä Lihamuki-nostetta ja tämä Lahden erikoinen, on herättänyt kiinnostusta Lahden rajojen ulkopuolellakin. Rooster Pubissa on järjestetty vuodesta 2012 alkaen Lihamukin syönnin MM-kilpailut. Tapahtuma ajoittuu aina Ravintola Torvessa järjestettävien Rooster Festien aikaan helmikuun lopulla ja on osana pubin ns. Koistisklubin ohjelmistoa.
Lauantaina 22.2.2014 haarukoidaan jälleen mestari, kun edellisten vuosien mestari Jani-Petteri Uhrman saa vastaansa kaksi haastajaa.

Kisoja järjestävä Antti Vedenpää, miten kilpailijat valitaan MM-kisoihin?
-Kilpailijat ovat valittu aika pitkälti fiilispohjalta ja ehdotusten mukaan. Luonteeseen kuuluu, että aina haastajat ovat uhonneet ja aina on jäänyt luu käteen.
Tänä vuonna haastajia mestarille on vain kaksi, koska viime vuonna mitalisijoja jaettiin vain yksi, normaalisti kolme parasta menee suoraan seuraavalle vuodelle. Monelta jäi viime vuonna mukit syömättä kastikkeen tulisuuden takia kuulemma syömättä, vaikka liha itsessään oli hyvää.

Kuka on toimittanut/tehnyt kilpailun lihamukit?
-Ensimmäisenä vuonna mukit haettiin Jonen Grilliltä, mutta toisena vuonna mukit tehtiin itse, eli paistoin lihat itse ja mukeina käytettiin lasisia puolen litran oluttuoppeja. Tänä vuonna palataan juurille eli mukit haetaan vielä nimeämättömästä lihamukeja myyvästä paikasta.

Minkälainen huomioarvo kisoilla ja lihamukilla on ollut, minkälainen merkitys lahtelaisille?
-Kisat ovat olleet tarkoituksella kutsuvieraskisoja eli virallista, julkista osallistumista ei ole ollut.
Kovasti ihmisiä lihamukinsyönti kiinnostanut ja paikalla on aina ollut täysi baarillinen
ihmisiä ihmettelemässä ja kannustamassa. Lihamuki on osa lahtelaista identiteettiä ja siksi on tärkeää, että lihamukikisa on Lahessa ja että lihamukimestari on Lahtelainen.

Mitä voittajalle?
-Mestari saa palkinnoksi nimensä kiertopalkintoon, joksi on valikoitunut Lahen Sinisen peilikello eli viimesen päälle komee palkinto!

Kisojen tulevaisuus?
-Kisojen jatkuvuuden turvaamiseksi tärkeää olisi saada mukaan sponsoreita, joten kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä. Joka tapauksessa, tavoitteena on kasvattaa kisoja, että vuonna 2015 kilpailu olisi kaksipäiväinen: ensin karsinnat, joiden perusteella valitaan viisi finalistia.

Lihamukikisojen virallinen mainosvideo:

Lihamuki-arvostelut [päiv. 9.2.ja 10.2.]

Lahen Lehen aloitteesta, lihamukiraati arvostelee lahtelaiset mukit. Arviotilaisuuden tuloksista tekee toimittaja Janne Urpunen yhdessä valokuvaajan kanssa jutun Etelä-Suomen Sanomiin. Raadissa on mukana mm. hallitseva mestari sekä kilpailun järjestelyorganisaattori.

Juttu suunniteltiin alunperin julkaistavaksi Lahen Lehessä, mutta koska lehteä ei toistaiseksi julkaista, vinkkasin aiheesta tutulle freelancer-toimittajalle, joka tarjosi sitä ESS:ään. Arvostelu julkaistaneen 10.2.2014.

Arvostelupaikalta tihkuneiden tietojen mukaan, paikalla oli myös toinen ryhmä tekemässä juttua. [lisäys 22.2.2014: juttu luettavissa täällä]

Myös ruokala.net huomioi raatiin kuuluneen maailmanmestarin kommentit.

Vastaa