Lähiörotan Lahti

Kotiseuturakkaudesta ammentavasta räpistä ja musiikkivideoistaan parhaiten tunnettu sekalainen sakki Helsingin lähiöistä eli SMC Lähiörotat, (ent. Hoodrats) julkaisi hiljattain ensimmäisen pitkäsoittonsa ”Raffii suomi-flättii”, lahtelais-helsinkiläisen hardcoremusiikkiin painottuvan levy-yhtiön Fullhouse Recordsin toimesta. Levyltä löytyy kappale nimeltä Lahden Sininen, tästä ja Lähirotista kertoo kappaleen isäntä Avionin Prinssi aka Parkcityn Partisaani, joka on “Stadilla duunissa laitosmiehenä, bokraa, skeittaa ja elää ihan tavallista elämää”.

Musiikkivideot ovat keränneet satojatuhansia katselukertoja ja esikoisalbumi nousi ensimmäisellä viikolla Suomen virallisella listalla heti toiseksi. Mikä ihme on SMC Lähirotat?

SMC Lähiörotat on ison frendiporukan projekti, joka muodostunut vuosien saatossa. Kaikki on alkanut skeittauksesta ja ensimmäinen video tehtiin v. 1996 nimellä Skatemaniacs, nimi jäi elämään siitä lähtien. Ryhmään mahtuu eri musatyylien edustajia ja peruslähiöjäbii.

Miten päädyitte tekemään yhteistyötä Pablo Filmsin ja Fullhouse Recordsin kanssa?

Tutustuin TulplaJugiin, joka työskentelee Pablossa 2000-luvun alussa skeittauksen ja frendien kautta, jolloin TJ liittyi SMC-jengiin ja päätettiin tehdä uus leffa pitkän tauon jälkeen (HOOD NEWS 1). Leffan idea oli et se on kaikille frendeille ja siin on myös paljon muutakin kuin skeittausta.
TuplaJugi jatkoi ahkeraa duuniaan videoiden parissa ja päätyi yhdessä frendiensä kanssa toteuttamaan Pablo Filmsin. Pablon kalusto yhdessä mun ja Jugin ideoiden kanssa on mahdollistanut viimeisimmät videot.

Fullhousen jätkät on myös meidän frendejä ja innostui julkaisemaan SMC-matskua, vaikka poiketaankin musiikillisesti lafkan linjasta. Ne hiffas et ollaan samoilla linjoilla niiden kanssa ja halutaan tukea pieniä levy-yhtiöitä. Näin juttuu pysyy edelleen omissa käsissä.

“Lahden Sininen”. Mistä kappale kertoo, miten sanoma muotoutui?

Biisi kertoo omista kokemuksista Torven keikoista ja siellä tapahtuneista jutuista. Mun läpät kiteytyy Rooster Festin ympärille. Junon räpit omiin keikkoihin Torvessa ja sen frendeihin Lahdessa.
Fiilisteltiin kummatkin Lahden ja Torvi-baarin meininkiä ja päätettiin tehdä styge siitä. Kunnianosoitus Torvelle ja Lahtelaisille hyvistä muistoista. Simple as that, boyeee!

Biisin vastaanotto on ollut hyvä ainakin omien Lahti-kavereiden puolesta. Kyl jengi on biisistä digannu vaikkei ois ikinä mestoilla käynytkään. Moni frendi Stadista on sanonu et haluis lähtee messiin tsekkaa ekaa kertaa Torven keikkoja.

Kappaleessa kuullaan paria vierailevaa artistia, keitä he ovat ja miten he valikoituivat?

Oikeita nimiä en mainitse, mut El maestro ja Raikka on kummatkin vaikuttanut Lahden Hardcore-skenessä ja olin otettu kun pojat suostuivat osallistumaan biisiin. Vaihtoehtoja ois varmasti ollut muitakin, mut halusin kyseiset herrat, koska tunnen heidät hyvin jo entuudestaan.

Minkälainen suhde sinulla on Lahteen, miten koet Lahden?

LAHTI on aina mulle toinen hima. Pikkupojasta asti oon viettäny paljon aikaa Lahdessa, isovanhemmat budjas vesitornin juuressa ainakin 30 vuotta. Mutsi opiskeli aikoinaan Lahdessa ja tapasi faijan Torvessa joskus parikymppisenä.
Paljon hyviä muistoja, joten se on aina nostalgista palata pelipaikoille pyörimään. Ensimmäisiä Hardcore-punk-keikkoja kävin tsekkaa Kasisalilla skeitti kainalossa, sillon en vielä tuntenu ketään Lahdesta. Mummo koodas mulle et “ens viikonloppuna ois täällä sitä sun musiikkia Kasisalilla, ootko tulossa, ni keitän mustikkakeittoa”. Hah!, Ihan kingii! Sit skedesin ja pelasin päivän korttii ukin kanssa, illal kattoo keikat.

Lahtelaisilla on tosi vahva kotiseuturakkaus mistä diggaan. Niin se pitää ollakin.

Mitä tulee mieleen näistä seuraavista käsitteistä?

*Torvi
Legendaarinen mesta. Jartulle iso hatunnosto

*Lahtelainen musiikki
Hometown Pride!

*Mallasjuoma
Lahden Erikoinen ja Sininen. Näitä ukki aina tissutteli ku skulattiin korttia!

Terveisiä Lahteen?

Pitäkää homma aitona niinku tähänki asti. Hyvää Kesää ja tulkaa tsiigaa SMC keikka torveen 27.8.2011


Vastaa