Hikipedian Lahti

Miten Lahti näkyy internetissä -sarja, osa 19.

Chicago
Wikipediaa ironisempi (ja hauskempi?) hakuteos Hikipedia – Vangittu tietosanakirja tarjoaa myös Lahdesta oman artikkelin. Lahen Lehti kirjoitti jo aiemmin siitä miten Lahtea käsitellään Wikipediassa, joten on hyvä tuoda esille myös toisenlaisia näkökulmia.

Hikipedian mukaan Lahti (ruots. Lahtis, engl. Chicago) on perustettu 1905 tai 1837. Kunnanjohtaja on Al Capone.
Artikkelissa valotetaan seuraavia käsitteitä kuten Runomaratoni, Lahden Kulttuurilama 1996 – 2008, Lahden Lehmä-aalto, Lahden pimeä aika – Puudelinkusettajien voitto jne. Sivulta selviää myös ketkä ovat (surullisen) kuuluisia lahtelaisia.

Teksti on ajoittain lennokasta, Hikipedian tyyliin kieli poskella kirjoitettu. Eri kirjoittajien haasteena on kirjoittaa ehyt kokonaisuus ja vaarana että tekstistä tulee sekavaa, punaisen langan kadotessa itsetarkoituksellisiin absurdioihin ja irtovitseihin. Tietysti Hikipedia antaa paljon anteeksi artikkeleiden eri aihekappaleiden ansiosta ja voidaan hyvällä syyllä otaksua että tietyt kohdat on yhden kirjoittajan aikaansaannoksia. Esimerkiksi usein toistuva teema Puudelinkusettajat nousee lähes salaliittoteori-asteelle. Tosin tahattomat kirjoitusvirheet verottavat artikkelin “uskottavuutta”.

Mutta kuten artikkelin alussa todetaan “Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole” kertoo selvästi mistä Hikipediassa on kyse.

Lahti Hikipediassa

Vastaa