Rauta-aikaa Pro Puussa

Pro Puu -galleria on yksi Lahden suosikkigallerioistani ja puu on materiaaleista yksi mielekkäimmistä katsella ja työstää. Työstön osalta ainakin verrattuna vähäisesti niihin muihin materiaaleihin mihin olen sormeni sotkenut. Tämä paikallinen, mutta ajoittain hyvinkin kansainvälinen galleria houkuttaa käymään vanhassa tikkulassa useinkin, vaikken ole rynnännytkään ihan joka näyttelyyn.

Marraskuun alussa avautui näyttely, jossa on yhdistelty vanhaa kunnon taontaa puuntyöstöön ja se on osa teemnanäyttelyiden sarjaa jossa puuta on yhdistelty johonkin muuhun materiaaliin. Rauta-aika-näyttelyssä on mukana Suomen Sepät ry:n takojia ja Pro Puun puuseppiä sekä muotoilijoita. Lopputuloksena on erityisesti syntynyt “karkeita, alkuvoimaisia ja veistoksellisia esineitä”, kuten näyttelyesitteessä kerrotaan. Galleriassa esitellään 18 erilaista työtä, joissa rauta ja puu kohtaavat sopusointuisasti. Töistä huokuu raskaus, jolla viittaan enemmänkin työskentelyprosessiin kuin teoksiin. Kahden erilaisen materiaalin yhteensovittaminen ja sovellutukset ovat vaatineet kompromissejä sekä dialogia eri työmenetelmiä käyttävin seppien kesken. Tällainen vuoropuhelu lieneekin yksi näyttelyn syntymiseen johtaneista syistä ja se avautunee myös katsojalle konkreettisesti. Omat suosikkini ovat – ihan vain mainitakseni muutaman – Tekla (Leo Ratinen & Tina Shukla), Calavera (Inari Alasoini & Tapiokangasniemi) ja Kaiviksen koppakuoriainen (Kalle Helminen)

Kuvia näyttelystä lisää tapiokangasniemi.com-blogissa ja ess.fi-sivuilla on aiheesta myös video. Näyttely kestää 26.11.2012 asti.

Kuvat Tapio Kangasniemi

Vastaa