Lahtelaisia hakuteoksia

Lahdesta on julkaistu mielenkiintoisia hakuteoksia, joista nyt esitellään neljä kirjaa ja yksi nettisivusto. Kirjoista kaksi on tutkijoiden aikaansaannoksia, kaksi muuta kotiseutuharrastajan käsialaa. Internetissä julkaistava wiki on vapaasti muokattavissa.

Lahden paikannimistö
Marjukka Laapotin toimittama ja Lahden kaupungin kustantama Lahden Paikannimistö on omasta mielestäni yksi kiinnostavimmista Lahdesta julkaistuista teoksista. Kirjassa selvitetään miten Hollolan Lahden kylän kehittyminen nykyaikaiseksi on vaikuttanut nimistöön, millä perusteilla kadut saavat nimensä, mistä nimiä saadaan. Kirja sisältää myös kaupunginosien, puistojen yms. nimien selitykset. Kirja on ilmeisesti loppuunmyyty jo aikaa sitten ja toivottavaa olisi, että nyt kuntaliitoksen myötä, kirjasta saataisiin vielä joskus uusi laitos.

Lahti-käsikirja
Lahden kaupungin 100-vuotisjuhlavuonna julkaistu Lahti-käsikirja on kattava, muttei suinkaan raskas teos. Juhani Pihlajan toimittamassa kirjassa on yhdistetty tilastoaineistoa ja perustietoja Lahden kehityksestä. Kaikille “nippelitiedon” ystäville.
Myös tämän kirjan kohdalla toivoo, että kirjasta julkaistaisiin päivitetty laitos.

Lahtelaisen lukukirja ja sanakirja
lahtelaisensanakirja_kansi
Lahti-Seuran ja Lahden kaupunginmuseon yhteistyössä julkaisemat Hannu Kivilän Lahtelaisen lukukirja ja Lahtelaisen sanakirja ovat helposti lähestyttäviä teoksi. Lukukirja julkaistiin vuonna 2007, ja yhä edelleen sille tuntuu olevan kysyntää. Lukukirjassa käydään erilaisia Lahteen ja lahtelaisuuteen liittyviä käsitteitä. Kivilä on tehnyt kirjaan myös kuvituksen. Sanakirja julkaistiin joulun alla vuonna 2015. Kirja on nimensä mukaisesti sanakirja, joka kertoo kaupungista asioita lyhyesti ja ytimekkäästi. opus keskittyy sanakirjamaisen tiiviisti Lahteen olennaisesti liittyviin asioihin kuten esimerkiksi henkilöihin, yrityksiin, ravintoloihin, rakennuksiin, paikallisiin erikoisuuksiin, kulttuuriin ja urheiluun. Lahtelaisen sanakirja toiminnee eräänlaisena jatkumona Lahtelaisen lukukirjaan. Sanakirjasta ja lukukirjasta enemmän Lahti-Seuran nettisivuilta. Molempia kirjoja on saatavilla edelleen mm. elokuvateatteri Kino Iiriksestä, Hämeen Heimoliiton verkkokaupasta ja Lahden museokaupasta.

Päijät-Häme-wiki
Päijät-Häme-wiki avattiin Häme-wikin innoittamana vuonna 2013. Sivulle kerätään Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluviin paikkakuntiin liittyvää aineistoa. Wiki sisältää alueen asioita, tapahtumia, historiaa, henkilöitä ja kulttuuria käsitteleviä artikkeleita. Käyttäjätunnuksen avulla sivulle voi luoda uusia artikkeleita, täydentää jo aloitettuja sivuja ja liittää sivuille kuvia, Google Maps -karttoja sekä YouTube- ja Google-videoita.

Vastaa