Tatuoitu kotiseutu

wanhavaakuna

Tatuoitu kotiseutu -hankkeen taustaa

Punk

Ennen 1990-luvun puoliväliä en ollut juurikaan kiinnostunut musiikin kuuntelusta. Jotain satunnaisia kuuntelupiikkejä elämän alkutaipaleelle mahtui, joista mainittakoon alle kouluikäisenä, 1980-luvun puolivälissä Hanoi Rocks. Samaan aikaan Dingo oli ehdottomasti ei. Suomirockin hitit tulivat tutuiksi c-kasetilta mm. mökkimatkoilla.

Kului tovi ennen kuin löysin oman musiikkijuttuni ja se ei lopulta kovastikaan poikennut aiemmista kokemuksista. Kiinnostuin 16-vuotiaana punk- ja hardcoremusiikista. Alkuun se oli puhtaasti musiikillista kiinnostusta, mutta lisäksi kipinää sain kantaaottavista sanoituksista. Myöhemmin mukaan tulivat uusi vaate- ja tukkatyyli.
Näihin ala- tai vaihtoehtokulttuureihin kuuluivat myös tatuoinnit ja oma orastava kiinnostus tatuointeihin heräsi joskus vuosikymmenen lopulla juuri hardcorepunkin kautta.

Kiinnostus kotiseutuun

Kiinnostus kotiseutuun eli Lahteen heräsi rautateiden kautta. Joskus 1990-luvun taitteessa pyöräilin paljon lähiympäristössä, erityisesti paikoissa joissa oli kiskoja. Noista retkistä jäi mieleen erityisesti satama-alue (kiskoineen!) sekä Ämmälän maalaiskylä. Hennalan seutu oli tullut tutuksi jo aiemmin, useita kavereitani asui Metsä-Hennalassa. Launeen seutu oli tuttua, asuimmehan siellä.

Myöhemmin halusin henkistä etäisyyttä koko kaupunkiin: Lahti oli turha paikka täynnä virheitä. Itse luulin siitä kriittisyydeksi, älylliseksi sellaiseksi, mutta tietenkin se oli vain heijastumia omasta turhautumisesta.
Hiljalleen suhtautuminen muuttui. Lahti olikin koti, johon pystyi turvautumaan. Jopa niin tiukasti, että ajoittain lähenteli jopa jonkinlaista kotiseutufanatismia. Siihen osaltaan liittyi “miehisyysriitin” läpikäyminen, hardcore-musiikki, ja juuri tähän vaiheeseen kuului myös tatuoinnit. Nuo vaiheet olivat nuorelle miehelle tärkeitä identiteetin rakennusaineita, mutta ei suinkaan kivuttomia.

Arvostus omaa kotiseutua kohtaan nousi sitä mukaa, mitä enemmän paikkakunnan historiaan tutustui. Elämänkokemuksen karttuessa, kotiseutukiinnostuksessa palasin siihen kohtaan, jossa kotiseutu näyttäytyi kiehtovana ja uudet kokemukset eletystä ympäristöstä auttoivat ymmärtämään kokonaisuuksia ulkoisessa ja sisäisessä maailmassa. Tunne jalostui terveeksi kotiseutuylpeydeksi ja konkretisoitui toiminnaksi, kanavoituen mm. järjestäytyneeseen yhdistystoimintaan.

Kotiseututatuoinnit – toteutus ja tavoite

Omat Lahti-tatuointini saivat alkunsa joskus 2000-luvun vaihteessa. Silloin kotiseututatuoinnit ei käsittääkseni olleet (vielä) nosteessa tai en ainakaan havainnut sellaista ilmiötä kuin “kotiseututatuoinnit”. Tatuoitsijani kertoi myöhemmin että kotiseututatuointini olivat herättäneet mielenkiintoa myös hänen muissa asiakkaissaan.

Mainittakoon että osallistuin eräänä vuonna valokuvauskilpailun, jossa otin kuvan jalastani eli ns. selfien. Sillä kuvalla lohkesi ensimmäinen palkinto.

Muutama vuosi sitten aloin kypsytellä ideaa, voisiko kotiseututatuoinnit olla jonkinlainen tutkimuskohde. Tai jos ei aivan tutkimistukohde, niin ainakin olisi kiinnostavaa tietää, kuinka laajaa kotiseututatuointi-ilmiö on. Hankkeen tarkoituksena on halu tarkastella kotiseutuidentiteetin ilmenemismuotoja tatuointinäkökulmasta. Kotiseutuaihetta ei liene käsitelty tatuointinäkökulmasta ja tässä voisi olla tilaisuus oikealle tutkimukselle.

Lopulta vuoden 2013 aikana käynnistelin Tatuoitu kotiseutu -hankkeen kaikessa hiljaisuudessa, tein hieman taustoitus- ja valmistelutyötä. Kaveri- ja tuttavapiirissäni oli useita henkilöitä, joilla oli kotiseututatuointeja, joten tiesin että materiaalia olisi saatavilla pienellä vaivalla, ilman erillistä hakua. Keskustelin aiheesta myös Lahden kaupunginmuseon johtajan Timo Simainaisen kanssa, joka piti ajatuksesta.
Samoihin aikoihin lähestyin asian tiimoilta myös Suomen Kotiseutuliittoa ja kerroin tulevasta projektistani.

Projekti käynnistyi kuitenkin verrattain verkkaisesti. Projektin sivut perustin tämän sivuston yhteyteen huhtikuussa 2014, mutta ne olivat pitkään keskeneräiset. Vihdoin saman vuoden heinäkuussa avasin sivun, johon valikoitui muutamia kotiseututatuointeja selkeyttämään hankkeen esittelyä.

Kesällä 2014 Kotiseutuliitto julkaisi omalla nettisivustollaan kotiseututatuointihaun. Tämä oli sattumaa, vaikka olin ollut liittoon yhteydessä edellisenä vuonna. Selvisi, että Kotiseutuliiton puheenjohtaja professori Janne Vilkuna oli ehdottanut liiton hallitukselle, että Kotiseutuliitto kotisivuille avataan kotiseututatuointinäyttely. Tarkempia tietoja ja ohjeita Kotiseutuliiton nettisivulta.

Kotiseututatuoinnit-hankkeen toteutuksesta seikkaperäisempi projektin omalla sivulla.
Perusajatuksena on kerätä kuva-aineistoa – kotiseutuhenkisistä ja paikallisidenteettiin liittyvistä – tatuoinneista. Tatuoinnin sisältömerkitys korostunee enemmän kuin “kuvan” visuaalisuus ja taiteellisuus.

Kotiseututatuointeja esitellään Lahdessa valokuvanäyttelyn sekä myöhemmin kuvateoksen muodossa.

Lisätietoja

> Näyttely Lahti-tatuoinneista
> Facebook-sivu
> sauli.hirvonen[at]lahenlehti.net  tai sauli.hirvonen[at]gmail.com

Vastaa