Hometown Pride – kotikonnuilta kajahtaa

Lyhyt katsaus Lahden hardcoreskeneen* 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Pekka Productionsin näkökulmasta.

Pekka Productionsin toiminimen perustin lähinnä harrastusmielessä levynjulkaisua varten joskus vuonna 2004-2005. Itse vaikutin aktiivisesti lahtelaisessa hardcoreskenessä 1990-luvun lopulta asti, sittemmin aktiivisuus tällä saralla on laimentunut, mutta ei suinkaan kadonnut. Vieläkin aiheen parissa tulee puuhasteltua, mutta vähemmissä määrin.

Ensimmäinen CD-julkaisu kolmesta oli suomalaisista bändeistä koostuva punk-kokoelma ”You Gotta Start Somewhere” vuodelta 2005. Kokoelmalle halusin ns. katupunkbändejä ja rock-vaikutteista punkkia. Tämän tyyliseen kokoelmaan en ollut itse törmännyt Suomessa, joten päätin tehdä sellaisen itse.

Sen jälkeen pihalle tuli kaksi levyä, joissa molemmissa olivat vahvat lahtelaisvaikutteet: Lahti-kokoelma ”Hometown Pride” sekä lahtelais-porilais-helsinkiläis-mikälie Generation XXX. Lahtelaisittain jälkimmäisen bändin ehkäpä kiinnostavin ulkomusiikillinen osuus oli se, että levy kirjaimellisesti julkaistiin Taidepanimossa kesäkuussa 2007.
Näistä molemmista tuonnempana.

2000-luvun vaihteessa Lahdessa oli vilkas hardcore- ja punkmusiikkiskene ja Lahtea tituuleerattiin hardcoren pääkaupungiksi, joskus jopa Lahden ulkopuolellakin. Mutta ei suinkaan turhaan: levyjä julkaistiin, tehtiin lehteä, ihmiset kävivät keikoilla ahkerasti ympäri Suomea ja keikkoja järjestettiiin Lahdessa säännöllisesti, pääasiassa Ravintola Torvessa. Tämä huomattiin myös hardcorepiirien ulkopuolella, Lahden RyRy palkitsi puuhamies-Anttien Rooster Recordsin yhtenä vuonna Hemmo-palkinnolla aktiivisesta panostuksesta livemusiikin järjestämiseen. Sittemminhän miehet ovat kunnostautuneet mm. Torven ja Lahen Elmun nokkamiehinä.

Ensi helmikuussa vietetäänkin Ravintola Torvessa legendaarisen Rooster Festin 15-juhlavuotta, bändien lisäksi ohjelmistoon kuuluu nykyään myös lihamukin syönnin MM-kilpailut. Itsekin osallistuin yhtenä vuonna, en sijoittunut.

1990-luvun lopulla Lahdessa sai alkunsa paperinen ja netissäkin vaikuttava punkzine Chambers Magazine, jonka sisältö poikkesi aiemmista suomalaisista punkzineistä, painottuen myös ns. NYHC:een (”New York Hardcore”). Lehti sai kerättyä ympärilleen innokkaan avustajakunnan ja jopa useita vakilukijoita.
”Samperia” julkaistiin toistakymmentä numeroa. Lehden perintöä osittain jatkaa Lammas Zine. Huhujen mukaan Chambers ei olisi koskaan lopettanutkaan, ilmestystahti on vain verkkaisempi.

Lisäksi 2000-luvulla Lahdessa toimi useita punkkiin ja hardcoreen keskittyviä levy-yhtiöitä mm. Fast Rock Factory, Rooster Records sekä helsinkiläinen Full House Records, jossa oli monena vuonna vahva lahtelaisedustus.

Itse olin kytköksissä em. tahoihin ainakin jollain tavalla, paloa oli yrittää myös omin voimin.

Hometown Pride

Joskus vuonna 2005 aloin ideoida Lahti-kokoelmaa, joka kulki työnimellä ”Hometown Pride”. Lopulta se jäi myös julkaisunimeksi.
HTP_etukansi

Perusajatuksena oli koota sen aikaisia lahtelaisia punk- ja hardcorebändejä samalle levylle.
Bändit nauhoittivat kaksi biisiä Villähteellä sijaitsevassa studiossa, paitsi St. Hood, joka julkaisi aiemmin julkaistun kappaleen. Morning Afterilla oli jo aiemmin valmiina kaksi kappaletta. Flippin’ Beans julkaisi levyllä vain yhden raidan nimeltään Hometown Pride.
Bändejä oli kokoelmalla 9 ja raitoja yhteensä 16. Tyylit vaihtelivat melodisesta punkrockista aina raskaaseen hardcore-vaikutteiseen metalliin.
Levyn tuottaminen sujui jotakuinkin aikataulussa ja pysyi taloudellisesti raameissaan.

Levyn kannet teki Jaska, joita ideoimme yhdessä. Saimme käyttöön vanhoja kuvia Lahdesta korostamaan levyn paikallisuutta. Kansia varten otettiin myös yhteiskuva Torvessa, johon saapui kaikki bändien jäsenet, muistaakseni yhtä lukuunottamatta.
Levyltä on kuunneltavissa Pekka & The Other Losersin Identity ja Rock’n’Roll idiots.

Julkaisun promootiota varten tein myös bändien esittelylehtisen (sen voi ladata pdf-muodossa).

Levy kirvoitti muutamia arvioita alan julkaisuissa, lähinnä netissä. Etelä-Suomen Sanomatkin kiinnostuivat levystä ja kirjoittivat siitä jutun.

Generation XXX

Tämä bändiprojekti sai alkunsa Lahdessa joskus vuosina 2005-2006. Siihen valikoitui toisilleen tuttuja soittajia Lahti-Pori-Helsinki -akselilta.
Nimi? Sitä tuskin tarvitsee enempää avata, mutta kuvastanee aikaamme ja sukupolveamme ja tätä ajatusta jalostettiin kansiin asti.

GXXX_cover

Levyn kansien teko oli mielenkiintoinen prosessi. Kannen kuvat otettiin  Hietalahden teollisuusalueella sekä Helsingin keskustassa Sofiankadulla. Ilman kuvaajan ammattitaitoa sekä avustajien apua, idea olisi luultavasti lässähtänyt. Kuvista tulivat erittäin näyttävät ja korkealaatuiset.

Levyn neljä raitaa nauhoitettiin Porissa kevättalvella 2007, tyyli metallivaikutteista hardcorea. Levyn kaikki kappaleet löytyvät Pekka Productionsin Youtube-kanavalta.

Levyn julkaisu oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen tapahtumasarja. Se tapahtui Päijänteenkadun Taidepanimossa Laboratoria-näyttelytilassa taidenäyttelyn muodossa. Tilan tiiliseinälle ripustettiin valtavat tulostetut levyn kannet. Kevyiden kapalevyjen kiinnitys oli vielä helppoa, mutta näiden päälle tuli vielä isot kirkkaat akryylilevyt tuomaan arvokkuutta. Mainittakoon, että akryylilevyt lahjoitettiin myöhemmin Lahden rautatieharrastajille suojaamaan vanhaa museojunakalustoa.

Levynkannet ripustettuna Taidepanimon seinälle. (Kannen kuvat Nina Erwes)

Levynkannet ripustettuna Taidepanimon seinälle. (Kannen kuvat Nina Erwes)

Koska kyseessä oli äänilevyn-julkaisutapahtuma, kansien julkaisemisen yhteydessä oli mahdollisuutta kuulla äänitettyä levyä. Niinpä paikalle vietiin stereot ja nojatuoli. Levyä pystyi kuuntelemaan stereoista kuulokkeilla muita häiritsemättä.

Taidepanimon järjestämään tiedotustilaisuuteen kukaan bändin jäsenistä/ edustajista ei saapunut, joten paikallislehdessäkin oli vain maininta ”Laboratoriossa oli Generation XXX” tai jotain sinne päin.
Tilan toisessa huoneessa oli rautatie-rappioromanttinen valokuvanäyttelyni ”Kituvat Kiskot”.

Levyn julkaisun aikoihin tai jälkeen, jäsenistössä tapahtui muutoksia: basisti lähti ajan puutteen takia, mutta uusi basisti saatiin huijattua nopeasti mukaan.
Bändi oli aloittanut kahdella laulajalla, mutta ennen keikkaruuhkaa remmiin lyöttäytyi kolmaskin. Tämä toi uusia ulottuvuuksia live-esiintymisiin. Bändi soitti kolme keikkaa, Turussa, Helsingissä ja Lahdessa.

Levyä myyntiin vaatimattomasti. Levyn julkaisemisen aikoihin minulla oli yhtiökumppanin kanssa Tulipyörä-niminen (Fast Rock Factory ay) vaate- ja levykauppa Rautatienkadulla, jota kautta levyä pääasiassa myytiin. Mainittakoon, että julkaisimme vuosina 2006-2009 Fast Rock Factory -nimen alla useita suomalaisia punk- ja hardcorelevyjä. Toiminta kuitenkin lopetettiin aikanaan.

*(hardcore = musiikkityyli / skene = ryhmä samanhenkisiä ihmisiä)

Vastaa