Karirannan huikea suunnitelma

Kuten otsikko antaa ymmärtää, löytyy sen alta todellinen vaihtoehto Ranta-Kartanon/Karirannan suunnitelmille. Myönnettäköön, että tämä suunnitelma on hieman karkea ja rajattu, mutta kyllä insinööreillä ja arkkitehdilla on sen verran mielikuvitusta, että osaavat jatkaa sen loppuun saakka kera häikäisevin yksityiskohdin. Onhan suunnitelmassa selvästi havaittavissa alueen luonne, jonka pohjalta alue voidaan rakentaa loppuun.

Suunnitelma luultavasti syntyi sen aikaisten suunnitelmien ja oman mielikuvituksen innoittamana sekä luultavimmin vähemmän motivoituneen kouluaineen. Piirros syntyi koulussa, joten ei siis mennyt allekirjoittaneelta koulunkäynti aikoinaan hukkaan. Eikä piirrustustaidot. Vaikka moni nyt luulee, olin tuolloin fyysisesti jo aikuinen mies, en siis kymmenvuotias. Kauppaoppilaitoksen penkkien kuluttamisen ohella, tuli myös mustettakin kulutettua paperiin, ei välttämättä siinä muodossa miten se koulussa toivotaan tapahtuvan, vaan on ihan omiin tarkoituksiin. Eli huveihin. Suunnitelma ajoittuu käsittääkseni vuosille 1998-1999 ja tätä kaupunkisuunnittelun mestariteosta on analysoitava tarkasti, jotta se ei jäisi pelkäksi paperilapuksi.
rk_suunn.jpg

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy uudelleen pökkelöityneeseen rautatiehen, ratapenkereellä puksuttavaan junaan. Uskonkin, että se on enemmän realismia kuin utopiaa. Ainakin menneisyydessä. Museojunaliikennettä raiteilla näyttää olevan diesel-veturin muodossa. Jalkarannantie on viety radan ali tunneliin. Mielenkiintoisina yksityiskohtina portaalit Jalkarannatiellä ja Stålhberginkadulla. Tällä ilmeisesti on jokin rajaava merkitys, kyllä arkkitehdit tietää.

Urheilutalo on paikoillaan ja ilmeisesti Tekniikan laitoksen ja Jalkarannantien (joka on pääpiirteissään entisellä paikallaan) väliin on noussut toimistotalo vai onko tuo sittenkin parkkitalo? Vai koulurakennus? Niin tai näin, ruma laatikko joka tapauksessa. Se tuokin suunnitelmaan heti ammattimaista otetta. Jos sitä ei muka ole.

Suomen suurimman keskustassa sijaisevan lentokentän eli Kisapuiston parkkialueelle olen ideoinut kylämäistä, mutta tiivistä asuin- ja liikerakentamista. Vaikuitteita on luultavammin haettu ulkomailta. Hyvin kaukaa… Voimakkainpana tuossa on inspiroinut noilla main sijainnut, jo kadonnut Myllykylä. Se lienee normaalia että parikymppisen nuorta miestä inspiroi myllykylä. Rakennuskanta näyttää olevan matalaa ja Pikku-Vesijärvestä näyttää työntyvän kanava kohti keskustaa. Puita on reilusti.

Siinä se analysoituna. Jään odottelemaan kaupungin päättäjiltä yhteydenottoa ja muhkeaa shekkiä. Suunnitelmaani ei saa sitten käyttää ilman lupaa.

Ranta-Kartanon oikeat suunnitelmat on nähtävillä Lahden kaupungin nettisivuilla sekä Vesijärvenkatu 11 C ja kaupungin pääkirjastossa.

Vastaa